Önképzőköri foglalkozás 2023 október 27 “Nyílt foglalkozás” előkészületek

előkészületek… 

Igen, e mai foglalkozáson megkezdtük előkészületeinket, az eddigieknél is szorosabbra zárva, a mind jobban közeledő évi rendes Nyílt Napra – egyelőre foglalkozásonként három-három kiselőadás meghallgatásával, kiértékelésével, korrigálásával. Ismét az idővel vannak gondjaink, mint annyi éven át: nehéz, nagyon nehéz egy szépen felépített, akár egyórás vagy még hosszabb előadást 8 percbe beszorítani! Mondhatnám: lehetetlen; sérülés nélkül legalábbis – az érdeklődéskeltéshez, a megértetéshez, a felismerésekhez való elvezetéshez idő kell; idő és élmény, melyben a hallgató-néző részesül. Másfelöl azonban: szeretnénk minél több tagtársunkat szóhoz juttatni; minél több, az év során felvetett témát közönségünkkel is megosztani… Ez a dilemma többször előjött már, s igyekezni fogunk így vagy úgy, de legközelebbre orvosolni. Most viszont maradunk még a 8-10 percnél, s kérjük majd szíves nézőinket a folyamatos, feszült figyelemre.

A mai órán Szilágyiné Lenke pompás Moliére-előadása volt az első, s ugyanúgy élveztük, beleéltük magunkat, mint felhangzásának első alkalmával… Persze, a 8 perc brutálisan túllépődött, viszont nagy élvezettel hallgattunk, ismételtünk, és sok-sok új gondolatunk támadt e barokk-kori klasszicistáról…

Másodiknak Szalma Juditot hallgattuk, aki nagy fegyelemmel és alapos felkészüléssel tartani tudta a kötelezőként kijelölt időt ebben az előzőtől egészen elkülönböződő témában, ahol a klasszicizmus híres, lenyűgöző épület-óriásairól hallhattunk; s főként, kiváló felbontásban – láttuk is e monumentális, tiszteletet parancsoló épület-kolosszusokat.

Végül Forrai Erzsike mesélt s vetített nekünk a legkülönbözőbb, szebbnél szebb angolkertekről, s értelmezte e tereken keresztül a klasszicizmus megjelenését, az egyéb kertek jellegzetességeit, a terek szigorú-szép alaprajzait, s a kertek létrejöttének történeteit, megteremtőikkel, tulajdonosaikkal együtt.

Jövő héten folytatjuk a munkát, készülődést…

A bemutatók a 2023 november 20-i 16 órakor kezdődő Nyílt foglalkozáson láthatók, hallhatók.

Fotók: Haranghy Gézáné