Önképzőköri foglalkozás 2022. január 28. péntek, 9.30-11.00

Önképzőköri foglalkozás
2022. január 21. péntek, 9.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

   A mai alkalmon Németh Katinkat hallgattuk, aki Tasso nagy eposzából, a Gerusalemme liberata-ból származó jeleneteket mutatott be nekünk a barokk, késő-barokk, rokokó és majdnem-romantika nyelvén – nagyszerű utazás volt. A Kör vezetőjét a Tiepolo-képek valósággal elvarázsolták, s végül zenét is hallgattunk, vérpezsdítő Liszt-játékot.

Íme, egy Wikipedia-részlet a képek cselekményéhez; megjegyzem: a sóhajtozó fák és a pajzs-tükör ismételt megtekintést igényel!

Rinaldo és a varázslónő Armida epizódja a történet kulcsa, tetőpontja. Rinaldo elhagyta az ostromlókat, és Armida, a varázslónő csodaszigetén kényezteti őt, hogy távol tartsa a harctól. Közben Jeruzsálemnél a keresztesek nem tudnak ostromgépeket készíteni, mert varázs van az erdőn, ahonnan fát szerezhetnének: a fák sírnak, sóhajtoznak. Az erdőt csak Rinaldo oldhatja fel a varázs alól. Két lovag felkeresi őt a szigeten és egy pajzs tükrében megmutatja neki elpuhult, hőshöz méltatlan arcát. Rinaldo elrémül és visszatér a sereghez, az elhagyott Armida pedig felfedezi, hogy a lovagot nemcsak számításból, hanem őszintén szereti.

Mindezek után ismételtünk: egy visszapillantás a rokokóba mártózás előtt a nagy-barokk mestereire, stílusuk felidézése, egybevetése, előre- és vissza-utalások és némi borzalom, vér, lefejezés és Doktor Tulp anatómiája is, NK kedvére és hálaként a Rinaldo-témáért (hadd’ tréfázzam ez egyszer!)

Jövő héten Zsuzsinkat hallgatjuk a ZWINGER rokokó építészetéből…