Önképzőköri foglalkozás 2022. június 22. szerda, 9.30-11.00

Önképzőköri foglalkozás
2022. június 22. szerda, 9.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

Rendhagyó alkalom (már megint… ilyenek ezek a mostani évek…)

Mérainé Bodrogi Katalint hallgattuk, s ismét bohócokról, sírva mosolygó csepűrágókról, cirkuszi artistákról, mulattatókról, maszkba öltözöttekről volt szó – nem is gondolnánk, mennyi van belőlük a művészetek nagy történetében… A szomorú bohóc, ki bánatát rejtve – szórakoztat; a bolond – ki bölcsebb mindenkinél! Az ember végső, igazi arcképe, ha van elég önkritikája – e szomorú, mindent megfigyelő, magában értékelő, kifelé vidámnak látszó bohócé.

Talán a legtöbb szó ma Chagallról esett – előadónknak is kedvence tán, fantáziavilága, valóság-közvetítése a meseformákon át – nagy hatással volt, van mindannyiunkra: zsidó vallás és kereszténység; béke és borzalom (Radnóti) hatja át színes, utolérhetetlenül egyedi festői világát. Számunkra efféle művészet még Ámos Imréé vagy Vajda Lajosé.

Picasso bohócai, s végül Thomas Mann Cipollája filmen és színpadon, némi elgondolkodtató kommentárral, kötve az értelmiség felelősségének kérdését, Babitsot segítségül híva – Jónás könyvéhez, mely egyetlen ponton – figyeljük csak meg! — megmásítja a bibliai történetet…

Jövő héten pedig jöhetnek ismét képen és szövegben: a Lajosok, hogy majd utána a copfok is szállhassanak Ormos Zsuzsink bemutatójában, de mint barokk-utódló, végre Benczúr Gyula is megjelenjék e nyári vegyesben Forrai Erzsikénk vetítésében.