2022. December 02. péntek Önképzőköri foglalkozás

Önképzőköri foglalkozás
2022. December  02. péntek, 9.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

 

Mai nap, mint mindig; péntek, mint (majdnem) mindig

túl ez-évi Nagy Nyíltunkon, nagyjából elégedetten, de nem önelégülten…

Az óra az emlékek felidézésével, az események kiértékelésével telt, az esetleges (vagy meglévő) a p r ó hibák korrigálása lehetőségének megbeszélésével, pl. mikrofonhasználat, más ültetési rend, a kiállítás remélt hatása közönségünkre, további tervek…

Mert az idő nem áll meg még a Pagony felett sem (kivéve a Pagony-lakók életkorát! Itt rögzítettük mint alapelvet, hogy a továbbiakban tagtársaink közül senki nem fog öregedni. Ezt a döntést a Pagony hallgatólagosan és némán elfogadta – e közösen meghozott döntésünkkel egyszersmind végtelen időkre biztosítottuk a Kör működését. Azaz: korántsem kell sietnünk – a most következő Felvilágosodás és Klasszicizmus nagy témaköre tarthat nyugodtan akármeddig, vehetjük Ingres vagy David munkásságát akár hónapokig — a távlatok biztosítva, s előbb vagy utóbb átlépünk a meghaladhatatlanul szép és lelkesítő romantikába, mely épp nekünk való, s melynél, fentiek értelmében, akármeddig is időzhetünk…)

A tréfát félretéve: a több mint 10 oldalas, apróbetűs témavázlat magában foglalja az elkövetkező nagy korszakot filozófiástul, történelmesül, Európán át Magyarföldig, minél alaposabb áttekintésre, ha lehetséges. Ez a „lehetséges” pedig csak rajtunk múlik.

Tudnunk kell azonban, hogy minél jobban közeledünk a jelenhez, annál részletesebbek, árnyaltabbak adataink, ismereteink, s annál bonyolultabb a korszakba-irányzatba sorolás is; és a barokk sem lett még a múlté, korántsem!

Goya művészete most kerül majd tárgyalásra, de csaknem ugyanúgy kerülhetne a romantika mezőire is…

Szép és nagy munka áll tehát előttünk, megújulnak hajdani görögjeink és római hőseink.

 

Ámde mindenekelőtt, e sok bánatot-bajt hozó esztendő végén – víg Karácsonyt, szokott, angyali ünneplést a Pagony lakóinak, két hét múlva!