2023. Január 06. péntek Benczúr kiállítás megtekintése

Önképzőköri foglalkozás
2023. Január 06. péntek, 10.00-12.00
Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely

 

  1. január 6. péntek, Újév, BUÉK, a Pagony jelentkezik!!

Méghozzá nem akárhogyan: a Pagony-lakók az Új Esztendőt kiállítás-nézéssel indították, s nem is akármilyennel: Benczúr Gyula munkáiból válogatott kicsiny vándor-kiállítás szemlélői lehettünk ma délelőtt a Tornyai János Múzeumban, ahová az érdekes, változatos anyag egyenesen Nyíregyházáról, Benczúr Gyula szülővárosából érkezett. (Nem utoljára láttuk e munkákat – a közeljövőben múzeumi vezetés kíséretében nézhetjük az ifjúkori-, az ismeretlen-, ill. a már jobbára ismerős vázlatokat, másolásokat, rajzokat, portrékat, a büszke-bátor Önarcképet /kicsit abban a módban, ahogy az ifjú Vaszary tekintett ránk a pesti-budai kiállításon/, nagy és jelentős emberek portréit, szépasszonyokat, vázlatokat…)

Csoportunkat mindig is lenyűgözte Benczúr Gyula késő-klasszicista /romantikus/akadémikus nagy-festészete, ecsetének tévedhetetlensége, karakter-megragadó képessége etc.

Valamennyien ámulva nézzük a mesterségbeli tudás, a lendület, át-érzettség eme nagy képeit, s úgy véljük, hogy kb. minden művésznek efféle elő-iskola szükségeltetne (melyet Benczúr Münchenben megkapott s továbbfejlesztett). Mindez a hibátlan mesterségbeli tudás és tárgyi felkészültség nem teszi őt szemünkben konzervatívvá, és az életrajzi vázlatból azt is láthattuk, hogy Benczúr müncheni barátai közt Szinyei Merse Pált és Arnold Böcklint is ott találjuk, akik pedig egy Benczúrtól roppantul elkülönböződő útra léptek azután…