2024. május 3. Önképzőköri foglalkozás Ismétlés: romanika és gótika

Cserjés Katalin:

  1. május 3. péntek, szép idő, szép nap, nagyszerű előadó…

 

Visszatért hozzánk a mi mentorunk és építészet-történészünk, mindig szerény mindentudónk: Ormos Zsuzsink, hogy órát tartson nekünk a középkor építészetéből. Visszanyúlás a múlthoz, hogy újra-érthessük a rákövetkező korokat, építészeti formációkat. Az előttünk álló művészettörténeti korszak a hatalmas és ragyogó, már-már bevégezhetetlen és sokoldalú, a művészet minden területét megérintő romantika lesz; erre készülünk, mivel tudjuk, hogy hosszú, tetemes időt fogunk itt tölteni, hiszen a romantika minden országot, kultúrát megérintett, s művészeti termékei mesések, történelmiek, mozgékony, érzékeny, felszabadító látomások… Rozgonyi Piroskánk jóvoltából már készülnek a legkülönbözőbb világtájakról származó romantikus prezentációk – még svájci művész is lesz benne, hogy Ausztráliáról és Dél-Amerikáról ne beszéljünk!!

Viszont mi szeretnénk minél alaposabban megszemlélni és megérteni azokat a gyökereket, melyek a múlthoz kötik e friss, 19. századi irányzatot.

Ebben segített ma nekünk Ormos Zsuzsink, amikor a román-, majd a gótikus építészeti stílust magyarázta számunkra másfél órában. Tanultuk mi ezt már hajdan, de nagyon ránkfért a felfrissítés! Fotográfiák sokaságán ismételtette át velünk Zsuzsink a kora-középkori templom-építészet fő vonásait, és csodálatos, szinte az emberi határokat meghaladó építmények – templomok – külső és belső struktúráját varázsolta elénk, magyarázatokkal. A római bazilikától indultunk; beszéltünk az ókeresztény művészet felhasználásáról, a keleti/bizánci/iszlám hatásról – s mindezt képekkel dokumentálva.

Hogy eljussunk másfél óránk végén a gótika kimondhatatlan szépségű templomaihoz, székesegyházaihoz, melyekről a korabéli, mélyen hívő emberek méltán gondolhatták, hogy a Mennyei Jeruzsálem szállt le közéjük odafentről, Isten magas egéből…

Hívjuk Zsuzsinkat ezután is, máskor is, mindig, amikor kedve- s egészsége tartja!

Mi, Pagony-lakók pedig izgatottan várjuk az ismétlések után – a ROMANTIKA varázslatos, véget-nem-érő korszakát…

romanika és gótika Ormos Zsuzsanna1

Magyar Józsefné Anna fotói