Önképzőköri foglalkozás 2022. február 4.péntek, 9.30-11.00

Önképzőköri foglalkozás
2022. február 4.péntek, 9.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

    Vastaps szólt ma az Art.Pagony széksoraiban, és Ormos Zsuzsit ünnepelte; Ormos Zsuzsit – és a Zwingert; a rokokó Zwingert, a szétbombázott és újraépített csodát, a hatalmas, Elba-parti Zwingert: a világ egyik legnagyobb képtárát. Számunkra természetesen a matematika-fizika múzeumi szárny volt a legérdekfeszítőbb, de szívesen megtekintettük, már csak Jutkánk kedvéért is, a Savoyai-csodaszobrot – egy hadvezér és rettenthetetlen katona – rokokó stílben fogalmazva… S mégis, egy csoda, semmi stílustalanság benne!

Mindennél érdekesebb volt azonban a kínai-, majd Meisseni porcelán-kiállítás végigkísérése Zsuzsink szakértő kommentárjaival. Erős Ágost és fia gyűjtőszenvedélyéről már az elmúlt alkalommal hallottunk, de mindezt most varázslatos kerámiákon keresztül láthattuk. Hallottunk Johann Friedrich Böttger német alkimistáról, az európai porcelángyártás úttörőjéről, aki fejedelmi fogolyként talált rá a kaolinra, s hogy aztán hogy-s-miként terjedt el a porcelán Európában, búvópatakként, titkosan.

Sok izgalmas, változatos műtárgyat mutatott nekünk Zsuzsi ezután, s a Pagony elhatározta, hogy a 2000 darabos hattyús étkészletet, ha törik, ha szakad, megszerzi magának –, hisz mi másra is költhetné érdemesebbre a Csoport kis, hétről-hétre kuporgatott vagyonkáját?!

Reményeink szerint a jövő héten a Zwinger képanyagába pillanthatunk majd bele Zsuzsi vezetésével, de már Editkénk referátumára is számítunk!