Önképzőköri foglalkozás 2022. február 11. péntek, 9.30-11.00

Önképzőköri foglalkozás
2022. február 11. péntek, 9.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

Melyiket is írjam először?! Két nagyszerű előadást hallottunk ma is, a szuperlatívusz nem túlzás. Határozottan lehet állítani, hogy előadóink kitesznek magukért, mind jobbak, szakmaibbak, egyszersmind érdekfeszítőbbek a beszámolók, mind mögött komoly olvasmányok, felkészültség áll.

Zsuzsink immár 3. órája ismerteti velünk a drezdai Zwinger titkait, e nemben e mai volt az utolsó alkalom: a festményeket tartalmazó múzeumi kastély-szárnyat tekintettük át, s – ahogy Zsuzsitól már megszokhattuk, s ahogy e szokást lassan a többiek is átveszik – az előadás eleje visszatekintés, ismétlés, az előző órán mondottak áttekintése volt, a fonal felvevése. (Miközben folyamatosan felvillannak egészen új, kihívóan feloldásra váró problémák mint ma pl. a biedermeier említése volt Zsuzsi részéről – ezzel is meg kell majd birkóznunk: a sok, bizonyos tekintetben rokon, érintkező irányzattal…, ahogy a klasszicizmus és a felvilágosodás fogalmaival is stb.)

Sok szó esett még ma is a porcelánról (kőcserépről, fajanszról, majolikáról, bisquit-porcelánról), sőt a „rizsporcelánról” is hallhattunk. (Ancikánk értő, segítő kommentárjai jól jöttek!) És aztán következett a képtár klasszikus anyaga az elsőként gyűjtött Cranach után a Tizianók, Raffaellók, Dürerek, Holbein és Giorgione, Rembrandt maga… Csodálatos ismétlés volt ez nekünk az eltelt hosszú évek anyagából!

És még ezután következett Editként nagyszerű retorikájú, lendületes történelmi tablója a Lajosok Franciaországáról, szétszálazva mindenekelőtt – és egyelőre – XIV- és XV. Lajost, átéltséggel, szakértelemmel, egy jogász elméjén átszűrve, tanári-magyarázó vénával megáldva. Ide is kellett végül egy vastaps, és kell majd a következő óra is XV. Lajosról, ill. a felvilágosodás korára és szerzőire/filozófusaira még visszapillantandó.

De jövő pénteken legelőször Antóniánk epizodikus kiegészítőjét hallgatjuk meg, mely ma, a két nagyelőadás miatt elmaradt.