Önképzőköri foglalkozás 2022. április 8. péntek, 09.30-11.00

Önképzőköri foglalkozás
2022. április 8. péntek, 09.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

Készülünk a négynapos budapesti útra, és vetítünk az itthon-maradóknak is… Ma Szilágyi Klárát hallgattuk (régóta nélkülöztük már nagyszerű, kész élmény referátumait, s ma pesti csoda-palotákról, Párizsi-udvarról, kávéházakról beszélt nekünk, felcsigázva érdeklődésünket, régmúltak iránti vágyakozásunkat. Hiteles képet kaptunk néhány jeles pesti épület múltjáról, újjáépítéséről és jelenéről, fájdalommal hallgattuk régi híres helyek örök eltűntét, de majd örömmel hallottuk új vagy felújított, megszépített helyek létrejöttét. A két óriás Klotild-palota angol neobarokk és eklektikus stílusban mintegy bejárót képez az Erzsébet-híd felé, mely immár, ha későn is bár, de újjáépítve vár bennünket valaha-volt leromlott, felrobbantott, pusztuló állapota múltán.

Németh Katalin Szoszuke (vigyázat! nem az animae-k Szaszukéje) mester csoda-építményét, az Oscar-díjjal kitüntetett Zene házát elemezte, prezentálta számunkra, mely benne-lakó s növekedésnek indult zöld növényeivel, fáival Hundertwasser bécsi poézisét, játék-épületeit is eszünkbe juttatta.

Már csak egy forró, habos kávé hiányzik, s egy ülőpad a Ligetben, szemben ennyi váratlan szépséggel…

Jövő alkalommal folytatjuk a bemutatót a Szépművészeti Múzeummal, a Szabó Ervin Könyvtárral és Ormos Zsuzsanna kiselőadásaival…