Önképzőköri foglalkozás 2022. április 12. kedd, 09.30-11.00

Önképzőköri foglalkozás
2022. április 12. kedd, 09.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

Április, hideg, szeles április…, 12. kedd, nap-csere, azaz megint nem pénteken volt a foglalkozás! Kizökkent a világ, O.K. — mondta volt Tandori Dezső is, Hamlet után, szabadon…

Bizony, ismét nagyszerű előadásokat hallgattunk/néztünk Ormost Zsuzsinktól, pesti kirándulásunk kapcsán! A Földtani Intézet Lechner Ödön kéznyomát viseli, míg az Operaház klasszikusabb, súlyosabb, nem kevésbé gyönyörű, csak másként. S mi mindkettőt látni fogjuk, belülről is, ma pedig Ormos Zsuzsanna „kimerítő” előadásait hallottuk; olyannyira érdekfeszítőek voltak, s olyannyira sok volt a kérdés, hogy bizony, két kiselőadás elmaradt – nem „miatta”, mert az vád volna az Intézet nagyszerű épülete ellen, ellenben: „érte” – „értük.

Az Operaház neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A gazdagon díszített belső terek kialakításában neves magyar művészek működtek közre, többek között Than MórLotz Károly és Székely Bertalan. Megcsodáltuk valamennyiük képeit, tudva, hogy mikor ott járunk majd, ekkora magasságokba, távolságokba nem láthatunk bele…Marad számunkra hű vetítőgépünk!

Műemléki védelem alatt álló szecessziós székház Budapest XIV. kerületében, a Stefánia út 14. sz. alatt található Földtani Intézet. Az épület Lechner Ödön tervei szerint, Hauszmann Sándor irányításával készült el 18981899-ben. Kékségesen kék teteje a békét, a vándorló, halkan muzsikáló lelket, a természet varázserejét juttatja eszünkbe. Igen, olyan, mint egy mesepalota valahonnan a “boldogult békeidőkből”, melyek tán soha-sem-is léteztek!

És még mindig van 6!! kiselőadásunk, főbűnös (egyedüli bűnös): oktyka. Kisbetűvel írjuk is a nevét!! de pirossal…