2022. szeptember 16. péntek Önképzőköri foglalkozás

Önképzőköri foglalkozás
2022. szeptember 16. péntek, 9.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

gy „Szalma nélküli” péntek, lám, volt is kis elcsúszás, de korrigálható. Ormos Zsuzsink nagyszerű Iparművészeti Múzeum mint épület bemutatóját a Kör vezetőjének gyengécske kompilátuma előzte meg ugyanennek a múzeumnak a most megnézendő Esterházy-kincsek restaurálása kiállításáról, azaz a sorrend pont fordítva lett volna megfelelő, ámde Zsuzsink mindent jóvátett, s végül maradt épp elég idő a Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállításának előzetesére is.

Úgy vettük ki a hallottakból-olvasottakból, hogy a csakis e kiállítás okán részlegesen megnyitott Iparművészetiben a restaurálás alatt álló, még „sebesült”, ámde gyógyuló, és csodálatos szépségű tárgyakat fogjuk látni. Például Csoportunk egyik régi, visszatérő témáját, a Vezekényi tálat is.

Eltöprengtünk Zsuzsink előadása közben az eklektika, századvég, korábbi nagy stílusok, szecesszió, népművészet, hagyomány különleges kapcsolatrendszerén szép épületeinken, s itthonról, Vásárhelyről is tudtunk példákat választani.

Matisse pedig, úgy vélem, „megvette” a Csoportot a fauve stílusban gyökerező szín-orgiájával, kiterített síkszerűséggel, életörömmel, Nizza örök tengerével, békés napjával… Sosem volt még Magyarországon Matisse-kiállítás! Most pedig 100 képet hoznak ide nekünk…

A következő foglalkozáson visszatérünk a látottakra!