2022. október 21. péntek Önképzőköri foglalkozás

Önképzőköri foglalkozás
2022. október 21. péntek, 9.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

Ismét egy elmaradhatatlan péntek; ismét a komoly, örömteli munka, mely Pagonyunkat hosszú esztendők óta jellemzi.

Elpróbáljuk, gyakoroljuk, figyelmes, kritikus és önkritikus munkával készítjük elő idei Nyíltunkat a késő-barokkból, rokokóból (főként!) és a különleges kis irányzatból, az ugyancsak kritikai élű megnevezést kapott copfból. De előre is pillantunk már a klasszicizmus, s az őt hátterező eszmeáramlat, a felvilágosodás felé. Nem szabad éles határokban gondolkodni: országonként, irányzatonként más- és másként zajlanak le a jelenségek, s mi e sűrű rengetegben igyekszünk magunknak a megértés és elfogadás útját kimetszeni. Hisz az évi rendes Nyílt Napot, ill. az azt megelőző főpróbákat – jószerével magunknak is csináljuk, elmélyült ismétlésre, okulásra.

Ma Szalma Jutkánk pompás kastély-bemutatóját hallgattuk, csodálva, túl a téma pontos, érdeklődéskeltő lefestésén – az időbeosztást, képek és szövegek arányítását, szabad előadásmódot és változatosságot. Szeretnénk elmenni mindama kastélyba, melyet Jutkánk mutat nekünk. Mondjuk, jövő tavasszal, langyos napsütésben!

Ormos Zsuzsink a copf rejtelmeit ecsetelte számunkra, már nem először, de még mindig nem elégszer – kezdjük felfogni e sajátos irányzat átvezető, szigorúbb, szabályosabb jellegének fontosságát. Muzsikát hallgatni számítógépünk ma nem engedett, most ezen törjük a fejünket. De Piroskánk fantasztikus rokokó ruha-költeményeit végül láthattuk, amiként Németh Kati bemutatóját is…

Következő alkalommal pedig, pirospontként órai munkáinkért, a szokásos másfél óra után vezetést kapunk az idei Őszi Tárlatból — Elek Andrást fogjuk hallgatni nagy figyelemmel.