2023. március 3. Történelmi háttér a klasszicizmushoz

  1. március hava 3. borús, hűvös pénteki nap, holott tavasz…

Egyike a Pagony évtizedeken átnyúló munkássága legjobb, legkiválóbb előadásának – ezt hallgattuk ma Lenkei Edit tag-társnőnktől. Méghozzá igen nehéz, szövevényes témában, komoly történelmi áttekintést kapva a másfél óra alatt Napóleon szerepéről Európa, s benne Franciaország történelméről, kezdve a Nagy Francia Forradalomtól, megismerkedve Napóleon származásával, gyermek- és ifjúkorával, majd kiváló képességeinek kibontakozásával, hadvezérré válásával, a győztes nagy csaták hősével – s aztán Napóleonnal, a császárral; végül Napóleonnal, az immár nem-győztessel, az elűzöttel és visszatérővel, egészen Szent Ilona távoli szigetéig, s végül a koporsó hazahozataláig, Napóleon utóéletéig.

Nagy szüksége volt a Pagonynak erre az előadásra, mert ha a felvilágosodással és a klasszicizmussal kíván foglalkozni – s ezt fogja tenni, legalább egy esztendőn át –, úgy ismernie kell a korszak történelmét, filozófiáját, ember-képét, tudományát –, hogy értő módon legyen képes majd e korszak – az utolsó előtti nagy, összefüggő művészettörténeti és zenei, irodalmi korszak alkotói áttekintésére, műveik befogadására, megértésére…

Ehhez volt kiváló alapozás  e mostani Napóleon-óra, ahogy korábban a Descartes-előadás is. Kérjük Editkét, hogy ne engedje el gyámoltalan kezünket a továbbiakban sem, mert ez már az Újkor, s a művészet teljességgel együvé-ivódik a megújuló, kétkedő, forrongó világgal, Európa át-, meg átrendeződő képleteivel – nékünk, Pagony-lakóknak sok fejtörést okozva.

Öröm volt ma az is, hogy Csapatunk korántsem fogyatkozik: péntekenként szinte mindenki itt van a fedélzeten, senkit nem nélkülözhetünk, minden tagtársunk iránt nagy szeretettel, barátsággal és megértéssel voltunk—és vagyunk.

Ha ez így megy tovább, egészségben s kedvben – tán még Szent Ilona szigetéig is elhajózik a csapat. Egyelőre azonban Budapestig merészkedünk, s fővárosunk még feltáratlan szépségeit vesszük sorra hamaros’ kirándulásunkon…

Fr.forr-i és Napóleoni háb-k Lenkei

Köszönjük, Editke!! Vastaps!