2023. március 17. péntek, Nagy Vera néprajzkutató

Önképzőköri foglalkozás
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

 

Mai nap, 2023. március 17. tavasz

 

E szép, tavaszi, napsütéses napon látogatója volt a Pagonynak: Nagy Vera néprajztudóst láthattuk vendégül délelőtti foglalkozásunkon. Meghívottunk egyik kedves témájáról volt szíves nekünk beszélni, mégpedig a népi szecessziós kerámia vásárhelyi történetéről, változatairól. Megtudhattuk előadónktól, hogy a nagy európai stílusirányzatok igenis lecsapódnak a népművészetben is, s így a szecesszió mint utolsó nagy, átfogó és egységes stílusirány a 20. században – összefonódik a népművészet „végével”. S bár a szocializmus kép-szemlélete ezt az összefonódást giccsesnek kiáltotta ki – előadónk fényesen, számunkra meggyőzően és sok-sok vonzó példán bizonyította be, hogy például a vásárhelyi kerámiának miként vált szerves részévé a „Jugendstil”.

Hallhattunk a vetítettképes előadásban az 1912-ben létrejött vásárhelyi Majolika-telepről, illetve a kisműhelyekben dolgozó művészek sajátos helyi szecessziójának kialakulásáról.

Nagy Vera a sok szép kerámia-tál, korsó, kancsó bemutatása után sorra vette a Vásárhelyen dolgozó legjelentősebb mestereket, részletes életrajzot mondva róluk, majd legszebb munkáik bemutatásával. Művész-generációkat ismerhettünk meg, életsorsokat, nem utolsósorban pedig gyönyörű, egyszerre hagyományőrző- és modern, újszerű, a művész ízlését, ötleteit, kreativitását magán viselő pompás munkákat.

Köszönjük az előadást!

Népi szecessziós kerámia Hódmezővásárhelyen Nagy Vera