2023 május 5 Önképzőköri foglalkozás Budapest kirándulás után

emlékezés-felidézés

 

A mai alkalommal Magyarné Anna tagtársunk pompás fotó-galériája nyomán tekintettük át nemrég lezajlott budapesti tanulmányi kirándulásunk emlékeit. Ahogy ez már nálunk, a Pagonyban lenni szokott, ismét sokat és változatosat, szebbnél szebbet markoltunk kirándulás-szervezőink (Szalma Judit, Szalayné Lenke) segítségével, s mivel sikerült is végigjárnunk mindent, figyelni-megjegyezni próbálni mind az összes elénkbe tett látnivalót – most, e vetítés csak megerősítette, aláhúzta úti élményeinket. A budavári, vár-körzeti út, a Várhegy megrendítő látványa így, készülőben-alakulóban, hisz állványok, óriásdaruk, építési kellékek borítanak minden utat, teret, de e serénység mögött ott a gazdag remény, az elkészülés ígérete – reméljük valamennyien, hogy megérjük a Várhegy, a paloták, terek, emlékhelyek, szép kis utcák teljes megújulását, és sétálhatunk még odafönt, palotáról palotára, díszes úriház-múzeumból múzeumba, sőt, a Ruszwurm cukrászdába is bejutunk, nem lesz tömeg, s nem kell a kispadon majszolni a sütit, odakint… Láttuk Csontváryt is, bár, sajnos, csak futtában, rövid időre. Mégis, átélhettük a “tremendum”, a “numen” (Németh Gábor szavai Hamvas Béla nyomán) jelenlétét a termekben, ahol együtt láthattuk a teljes Csontváry-életművet a maga pompájában, színeiben, harmonikus, korántsem zsúfolt falfelületi elosztásban. Tkp. ismertük a Mester valamennyi képet, jártunk már korábban is Csontváry nyomában, de ez a sziporkázó, megújított szín-kavalkád, a hatalmas, hihetetlen méretek, a gazdag szépség és változatosság – lenyűgöztek. Ki lehetett e “félbolond patikus” (ahogy féltékeny és/vagy rosszindulatú kortársai szerették gúnyolni), hogy e lenyűgöző, valóságot meghaladó képeket képes volt megalkotni?! A kétes keletkezésű, eredetű, még bizonytalanul attribuált képeket nem láttuk a tárlaton, pl. a Rejtelmes sziget csodálatos, parányi vásznát, de megérteni véltük a kiállításrendezők döntését.

Hamarosan ismét Budapestre utazik a Pagony egy kisebb, elszánt csapata, s most Gulácsy Lajos posztimpresszionista, álombéli világát fogja megszemlélni…

Az önképzőköri foglalkozás után az Alföldi Galériában

a 2022 évi Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítását néztük meg, ahol a kör tagjának, Haranghy Gézáné festményi is szerepel.