2023 június 23 önképzőköri foglalkozás Csokonai Vitéz Mihály

CSOKONAI+VITÉZ+MIHÁLY Rozgonyiné

Rozgonyi Lászlóné Piroska előadásaA kör tagjai a bemutató előtt…a bemutató alatt…

  1. június23. péntek, a Kör vezetőjének szomorú napja, hisz kivételesen nem lehetett jelen a pénteki órán; a 16 év alatt most másodszor vagy harmadszor…

De jelen volt a magyar Felvilágosodás Csokonaija, Rozgonyiné Piroskánk mesés prezentációja révén, erről írok most, magam elé téve a képsort.

A Wikipédiát (mely szidható, de nem érdemesszidni; bár valamennyien megközelítőleg tudnánk annyit, mint ami e fórum szövegeiben rejlik!) olvasva, némileg egy krakéler kalandor, egy zseniális, elképesztően sokoldalú, de fegyelmezetlen, (ki)csapongó, állhatatlan, a rendet, fegyelmet nem tűrő, a Kollégium szabályai ellen sokszor vétő ember képe áll előttünk, aki aztán, a kor viszonyait, irodalmi és politikai helyzetét számba véve (pl.: nem voltak még irodalmi folyóiratok… hol publikáljon? Miből húzzon fizetést stb.) nem leli, nem leheti meg helyét a magyar irodalmi életben (már amennyire van belőle), fiókja tele számtalan, publikálatlan művel… Nagybeteg, fiatalon meg kell halnia; tán, ha gazdag pártfogója lett volna, s az elküldi gyógyulni az Adriára vagy a dél-francia partokra…?!

Szabó Magda egészen másként meséli Csokonai debreceni történetét; nagy költők sora tekinti ősének, példaképének, a lázadó, kisemmizett, bátor zseninek…. Ki tudja, hol helyezkedik el az igaz mérleg?! Olvasni kell munkáit: lesz, akit megragad; lesz, akitől nyelve, stílusa távolítja el; lesz, aki félreérti; lesz, aki Petőfi idősebbik testvérének tekinti…

Mint mindenütt és mindenben: csakis a mélyolvasás, elgondolkodó, értelmező-elemző hozzá-fordulás lehet az a munka, mely Csokonait az utókorral megérteti. Ha megérteti!

Piroskánk alapos prezentációja igen sokat tesz költőnk megközelítéséhez, elképzeléséhez, elfogadásához – bár, ne feledjük, nagyon-igen NEM a Ma nyelvén szól a dal e klasszicista-rokokó-szentimentális-felvilágosodott szerző tollán…

 

Te szűlöd a virtust, csupán te tetted

Naggyá az olyan bőlcseket,

 

Kiknek határtalanra terjegetted

 

Testekbe kisded lelkeket.

 

Tebenned úgy csap a poéta széjjel,

 

Mint a sebes villám setétes éjjel;

 

Midőn teremt új dolgokat

 

S a semmiből világokat.

Írja Csokonai A Magánossághoz c. elégiko-ódájában;

az utolsó két sorra figyeljünk: kihez is hasonlít Csokonai ember-képe?!

A bemutatóról Szalai Lászlóné Lenke:

Ma Rozgonyiné Piroska előadását hallottuk – láttuk. Piroska nagy elismerést érdemel azért a nagyon alapos, körültekintő kutató munkáért, amellyel bemutatta a magyar felvilágosodás kori irodalom egyik legjelentősebb alakját.

Csokonai életének állomásait, iskoláit nagyon gazdag képanyaggal illusztrálta és érdekfeszítően kommentálta.

Beszámolt a költő botanikai érdeklődéséről is: a Magyar Füvészkert c. kiadvány társszerzője volt.

Beválasztották az Erdélyi Nyelvművelő Társaság tagjai közé is.

Beszélt  Csokonai pedagógiai elveiről és tanítási szokásairól. Tanítványai  felvilágosult pedagógiájáért rajongtak érte.

Megismerkedtünk a költő múzsáival, szerelmeivel és röviden a kiadott köteteivel.

Sok anekdota, monda fűződik nevéhez.

Szülővárosában Debrecenben méltóan emlékeznek Csokonai Vitéz Mihályra.

Nagyon ajánlatos ezt a bemutató anyagot részletesen tanulmányozni, különös tekintettel a gazdag képanyagra.