Önképzőköri foglalkozás 2023. július 14. péntek, A klasszicista zene mesterei, Jungné Tóth Katalin kiváló előadása, sok muzsikával…

A mai alkalom módot adott számunkra a klasszicista festészet komoly, súlyos világa mellett e korszak zenei életébe is bepillantást nyerhetni. 

A mai alkalom módot adott számunkra a klasszicista festészet komoly, súlyos világa mellett e korszak zenei életébe is bepillantást nyerhetni. Talán olyan foglalkozásunk az eltelt évek alatt még nem is volt, ahol egész órán csakis a muzsikáról folyt volna a szó. S micsoda klasszikusokkal! Észre sem vettük, miként száll az idő, s hallgattuk Haydn muzsikáját, óriási zenei termésének erős magyar vonatkozású darabjait (is); hallgattuk az ifjan elhunyt sziporkázó zsenit, Mozartot, a csodagyereket, kinek zenéje „a magasból száll alá”, de aki ismerte a melancholiát is… S megszólalt a féktelen, betörhetetlen, öntörvényű Beethoven, akinek élete, belülről fakadóan is, maga volt a küzdelem, küszködés és ellentmondás. Mozart is meghallotta benne a forradalmár, féktelen és fékezhetetlen lelket, vívódó, senkitől parancsot el nem fogadó, öntörvényű lényt… A barokk muzsikát, Vivaldit és Bachot tovább tökéletesíteni már nem volt lehetséges, s az új zenei nyelv (e mesterséges és csodás kifejezőkészségű másik nyelv) többszólamúsággá bővült, s új műfajok születésének lehetünk tanúi (szonáta, kamarazene, szimfónia s a klasszikus opera /ne feledkezzünk meg Haydn 120 /sic!!/ opera buffájáról).

A nagy taps után kértük előadónkat, hogy – hosszabb zenei betétekkel – a következő héten ismételje meg előadását, mindnyájunk örömére.

Bécsi klasszika Jungné Tóth Katalin

A foglalkozás végén a Kör vezetőjét óriási meglepetés érte egy – Tagtársnőjével közös – születésnapi szupertorta ízletes „személyében”, sőt Haranghy-féle szíves költemény kíséretében. Szép nap volt, s így együtt, úgy véli a Pagony, minden kisebb s nagyobb problémán: bajon, bánaton, betegségen – e példamutató közösség – győzedelmeskedni fog.

HARANGHY GÉZA

NYÁR ARANYA / SZÜLETÉSNAP MARGÓJÁRA /

Nyár aranya úszik, tapad meg a tájon,

tarka rezdülések nógatják a csendet,

elréved a való, elréved az álom:

tompa ütközések; elmúlnak, engednek –

 

gondolatok hullnak az idő szitáján,

most a szép épül gazdag rétegekbe,

gyarapszik, mint ifjú platán

a monoton idő örök halmazán –

 

bölcs már ez a halom, nem dúlják szét

rikító, hazug színek, tömény a kötés,

akár a hit, csak mi igaz, azt köti meg –

 

hány év tapad már így eggyé,

igaz, százfényű valóssá

nyáraranyként kapva a létet,

az éber álmot –

ez több mint boldogság

 

  1. 07. 08.
  1. Cserjés Katika születésnapjára, 07. 16.
  2. és Gregusné Marika születésnapjára 07. 16.

Boldog születésnapot kíván az Art.Pagony Csapata!

 

Fotók: Haranghy Gézáné és Szalma Judit