2022. szeptember 2. péntek Önképzőköri foglalkozás

Önképzőköri foglalkozás
2022. szeptember 2. péntek, 9.30-11.00
Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

Mai nap, szeptember, esős péntek, szelek, nyárvége…

Dehogyis nyárvége! Hiszen a mi nyarunk (finomabb néven: Idős Hölgyek Nyara) még csak most kezdődik. Ma viszont jól megáztunk. Mégsem volt üres könyvtári gyülekező termünk!

Már rég kastély-szakértők lennénk, „kastély-olvasók”, ha tetszik, amennyiben alaposabban figyelünk, jegyzetelünk Szalma Jutkánk pompás előadásain. De hisz figyelünk! Csakhogy nehéz, komoly szakértelmet, ismétlést, hozzáolvasást, jegyzetelést igénylő, súlyos téma ez. Egyedül Ormos Zsuzsink birtokol olyan előismeretekkel, melyek működtetése által a megértés is létrejöhet. Mi, többiek, némán figyelünk, ámulunk, vágyakozunk… Néha Malackára, olykor a Zwingerbe, megint máskor – mint ma is: Fellner Jakab és Hefele Menyhért építményei közelébe…  (Tévedek a hozzáértés-kérdésben: lám, ott volt pl. a Lieb Ferenc-féle épületrekonstrukció, benne a sok-sok izgalmas „falusi-rokokó” bájos kép Katink előadásában; de ott mégiscsak a képek domináltak!!) Szóval: Szalma Jutkánknál kötünk ki ismét! Ő Zádor Annát idézi az óra elején, rávilágítva, hogy a copf építészet átmenet a barokkból a klasszicizmus felé (beszélt erről már Zsuzsink is), és hogy az állami építmények már korábban elindultak az olcsóbb megépíthetőségű klasszicista stílus felé a túlbonyolulttá vált barokk helyett. Szó esett a Váci Nagyboldogasszony-székesegyházról, a Tatai Szent Kereszt Felmagasztalása templomról, a Cseklészi Kastélyról, Mórról és a „bordázott kosárívről” a kapu körül mint védjegyről – s oly igen sok más épületről is…

Végezetül örömmel jelentjük, hogy egy régi-új tagunk, algyői Annánk végre ismét megjelent Körünkben: visszatalált. Nem fogyatkozunk immár, de sőt: tán nem is stagnálunk!! Most Hegedűsné Dékány Magdikára (is) gondolok! Várjuk az Ő értékes referátumait is!

Copf stílus Fellner, Hefele Szalma Judit