2024. január 12 Önképzőköri foglalkozás Goya

Cserjés Katalin:

Mai nap, 2024. 01. 12. január, hideg, Goya

Haranghyné Ancika előadássorozata révén, íme, másodszor hallunk már, az előző óra tartalmainak átismétlése után, Goya spanyol mester enciklopédikus, hatalmas, változatos életművéről!

Ő talán az egyik legtitokzatosabb festő, akivel eddig dolga volt a Pagonynak, mert hisz eleinte oly sokáig vidéki, ismeretlen, helyét keresi, vándorol, más- másutt tűnik fel… José Ortega Y Gasset kitűnő, különös könyvében valóságos megszállottnak nevezi a művészt, olyan embernek, „akin a saját ihletének démona ül. Nincs még egy ember, aki vászonra, falra, papírra, rézlemezre és kőlapra ilyen megszállottan dolgozott volna.” Munkássága a művészet történetének egyik leghatalmasabb életműve… Ortega „torz géniusznak” is titulálja, aki nem feltétlenül áll szakmája magaslatán, aki nem tanulta ki teljesen a mesterséget, de művészetének különös varázsa épp ezekből az ellentmondásokból fakad…. Vessük csak össze a Szőnyegszövő céhnek festett bájos, suta rajzait s a Süket ember házának fekete freskóit, döbbenetét. Hosszú életet élt; megmagyarázhatatlan, egymástól megőben elkülönböződő utakon járt.

Fogunk még hallani és beszélni róla, mert úgy tűnik, szélsőséges képi világa, látomásai egészen a 20-21. századig ragadják a mestert…

Francisco José de y Lucientes Goya. I.rész Haranghyné pptx

Francisco José de y Lucientes Goya II.részHaranghyné

Fotók: Magyar Józsefné Anna