Önképzőköri foglalkozás 2024. március 27. Ligeti Antal

Cserjés Katalin:

rendhagyó szerda, nem péntek, de hisz mindjárt Húsvét…

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a Pagony megadja a módját beszámolóinak, bemutatóinak, hiszem minden egyes bemutató hősét, alkotóját egyforma érdeklődéssel, alapossággal kíséri, s ez így is van rendjén: nem feladatunk, nem tisztünk, de felkészültségünk sem elég arra, hogy rangsorokat állítsunk fel a nagy korszakok művészei közt.

Sőt, azt lehet mondani, hogy olykor az ismeretlen(ebb) „kismestereket” még nagyobb figyelem, érdeklődő kíváncsiság kíséri, mint a „titánokat”.

S ma is ez történt: Haranghyné Ancika jóvoltából (aki mind több és több előadást vállal a Csoportban, s old is meg kitűnően, köszönjük Neki) a mai másfél órában Ligeti Antal művészete volt a tét, s mivel foglalkozásunkon Csoportunk „esze”, fő művészeti szakértője, Ormos Zsuzsi is részt vett – még komolyabb, elmélyültebb figyelem fonódott e rokonszenves festő, az ifjú tehetségek mentora köré… Összevetettük Ligeti munkáit a Markó Károly-vásznakkal, de majd Csontvári cédrus-képeivel is, és elmerengtünk a képzőművészeti irányok, mozgalmak elkülönböződése- és bizonyos fokú egymásból következése felett.


LIGETI, Antal

(sz. 1823. Nagykároly, 1890. Budapest)

Szepeshely a szepesi várral

1874

https://www.artmagazin.hu/articles/archivum/6bab1d5f8ead1e270cff6d11ba95acb2

Ligeti Antal a kereskedői pályát hagyta ott a festészet kedvéért. Nem részesült rendszeres akadémiai képzésben, képzőművészeti ismeretekre itáliai tanulmányútjai során id. Markó Károly mellett dolgozva tett szert. Mecénása, gr. Károlyi István jóvoltából hosszabb időt töltött a Közel-Keleten is: bejárta Egyiptomot, Palesztinát, Szíriát és Libanont. Hazatérése után, 1861-ben pályázat útján elnyerte a Nemzeti Múzeum képtárőri állását, mely bizonyos befolyást biztosított számára a korabeli művészeti életben és az Országos Képzőművészeti Társulatban. Lelkesen támogatta a fiatal Munkácsyt és Mészöly Gézát.

Személyében, ma látott festményei alapján, egy kitűnő festőt, mesebeli tájak megalkotóját ismerhette meg a Pagony, s büszkék vagyunk rá, hogy városunk Alföldi Galériája őriz Ligetitől egy szép “csontvári-s” tájképet fénnyel, színnel, mesebeli hangulattal, aranyfényekkel.

Ligeti Antal élete

Ligeti Antal életeHarnghyné

F: Szalma Judit